Hampa-te

Har du någonsin funderat på att smaka hampa-te? För dig som tycker om varma drycker kan den omtalade växten bjuda på en trevlig överraskning. Hampa te kan låta som en nymodighet, men faktum är att det användes redan av forntida civilisationer för över 2000 år sedan. Drycken smakar ungefär som andra växtbaserade teer och har en grön färg. Utöver det har den utsökta förfriskningen spännande egenskaper som du kan läsa om nedan.

Vad är hampa-te?

Drycken bryggs på växtens torra blad som innehåller cannabinoider. Exakt vilka substanser varje enskild planta innehåller kan variera beroende på vilken sort det rör sig om, men samtliga växter som används i drycker ska innehålla cannabinoider som gynnar hälsan. Växterna skördas generellt när de fått en grön färg, eftersom de då innehåller som flest aktiva substanser. Som nämnt har drycken varit populär länge, bland annat i forntida Indien och Jamaica, där den var en vanlig välkomstdrink. Idag finns det något skilda meningar kring huruvida drycken är bra att dricka eller inte, eftersom många tänker på dess koppling till cannabis. Den är dock helt säker att konsumera och har många positiva effekter.

Blir man hög av hampa teet?

Vi börjar med att svara på den kanske vanligaste frågan: kan hampa-te ha hallucinogena effekter? Svaret är nej, du kan lugnt konsumera drycken utan att oroa dig över den typen av sidoeffekter. Växten innehåller endast 0.2 % THC, d.v.s. ämnet som orsakar rus vid rökning av cannabis. THC halten som finns i växten är därför alldeles för låg för att ha den typen av effekt på organismen. Idag kan man även hitta en mängd andra produkter på marknaden som innehåller cannabinoider, som exempelvis de produkter man kan hitta hos CBDOlja.nu, och de är helt säkra och innehåller inte den olagliga stubstansen THC.

Hampa teets positiva effekter

Precis som med andra drycker finns det flera fördelar med just hampa-te. Framförallt kan drycken vara till hjälp vid gastrointestinala besvär samt lindra t.ex. illamående, mensvärk och magvärk. Drycken bedöms också vara bra för det kardiovaskulära systemet och en del studier tyder på att den kan hjälpa till att minsta risken för hjärtinfarkt. Brygden kan även vara till hjälp om du lider av stress, depression, sömnlöshet, till och med ångest, samt vid allergier eller olika irritationer. Något som låter ännu mer imponerande är att den sägs vara bra för patienter med bland annat multipel skleros och för att reducera kroniska smärtor. Drycken kan med andra ord var nyttig och hjälpa till att lindra många olika åkommor.

Hur intar man drycken?

Anledningen till att drycken är nyttig har mycket att göra med förekomsten av cannabinoider, exempelvis cannabidiol (CBD). Eftersom flertalet cannabinoider inte är vattenlösliga rekommenderas dock att man blandar i någon form av fett i själva drycken för att maximera dess effekt. Du kan exempelvis välja lite olja, mjölk eller smör för att substanserna ska lösas upp. I övrigt tillagas teet som vanligt genom att blanda de torkade löven med hett vatten. För en starkare effekt blandar du in en större mängd löv, och du kan även tillsätta exempelvis honung eller socker om du föredrar sötare drycker.