Ett nytt år innebär nya sätt att göra saker! Kanske inte bokstavligt talat — dock så brukar man hänvisa till sätt att göra saker via årtal. Exempelvis så var 2010 smslånets år, trots att smslånen blev populära mot sommaren 2010. Sent 2018 så infördes nya lagar och regler när det kommer till lån och snabblån i helhet och detta innebär att 2019 kommer att definieras utav dessa regler, när man talar om snabblån.

Vad är dessa regler?

2018 bringade inte bara nya regler utan även nya lagar och stiftelser när det talas om mikrolån. De nya reglerna innebar att långivare inte kunde ta allt för höga räntor på sina lån, vilket innebar ökade administrativa avgifter och ökade uppläggningsavgifter, bland annat.

De nya reglerna är komplicerade och byzantiska, men i korta drag är det nya regler som tillämpas gentemot långivaren och för låntagaren så är det ingen större skillnad, dock så innebär det en ny riktning för lånebranschen.

Dessa nya regler har gjort det förmånligare att ansöka om privatlån istället för mikrolån och snabblån. I och med att mikrolångivare inte kan erbjuda högre räntor och på så sätt förmånligare ingångsavgifter som gör att låntagaren tjänar på lånet (ex. via räntefria månader eller dylika erbjudanden), så är det nu minst lika förmånligt att ansöka om ett lån hos stora långivare som Lendo och Bank Norwegian än hos små mikrolångivare som Credigo och Easycredit. Några långivare har anpassat sig bra och erbjuder fortfarande förmånliga erbjudanden som utbetalningar på helger och snabba utbetalningar vilket är något de flesta storbanker idag inte erbjuder och dessa mikrolångivare attraherar åt sig kunder på det sättet. Exempel på en sådan långivare är Credway. I helhet dock så är det idag minst lika förmånligt att ansöka om lån hos stora långivare än hos små.

Hur påverkar dessa nya reglerna lånebranschen 2019?

Fler mikrolångivare kommer att hoppa av branschen och ersättas av de större aktörerna, samt även aktörer som erbjuder låneförmedling, vilket innebär att du ansöker hos låneförmedlaren som i sin tur förmedlar din ansökan till flera olika långivare — får bästa möjliga bud som de sedan visar upp för dig. Sådana aktörer ger sin intäkt per förmedlat lån och således är de inte beroende av självaste låneindustrin och istället så gör de sitt bästa på att förmedla förmånliga lån åt kunderna och låntagarna.

Så det man kommer att märka av främst är att det kommer finnas färre mikrolångivare och fler låneförmedlare. Du som låntagare kommer ha färre långivare att välja mellan, men du kommer att ha fler låneförmedlare som kommer att kunna förhandla till dig bättre lånevillkor. Som låntagare kommer du inte märka av en sådan stor skillnad när du önskar att låna pengar 2019.

Hur ser framtiden ut för låneindustrin?

Tro’t eller ej så ser framtiden för låneindustrin oerhört ljus ut. Svenskar lånar i rekordsiffror idag och det innebär att fler aktörer önskar vara involverade i denna industri — vilket innebär större innovationer och ett större utbud för låntagare. Även om marknaden mer rör sig emot låneförmedling så innebär ju det att kunder som önskar låna pengar finns, och det innebär att den fria marknaden bör mätta detta hunger som i sin tur leder till fler långivare och fler låneförmedlare.

Framtiden ser ljus ut. Chansen är stor att man kommer se många fler nya låneförmedlare 2019. Det gäller att hålla ögonen öppna!