SEO står för Sökmotoroptimering, vilket i direkta drag betyder arbetet med att optimera hemsidor för sökmotorer. Dagens mest populära sökmotor är Google och SEO brukar oftast innebära arbetet bakom att optimera en sida så att den syns så högt upp i sökresultaten på Google:s sökmotor som möjligt.

Oftast brukar man behöva optimera hemsidor för att synas hos Google, då detta arbete inte görs per automatisk hos Google. Vissa saker behöver man tänka på när man optimerar en sida hos Google. Om man gör dessa saker rätt brukar det direkt resultera i en högre ranking, vilket innebär flera användare och högre synlighet för användare som söker efter det din sida rankar högt på.

Till exempel, driver man en webbshop som säljer barnartiklar kan det vara bra att ranka högt på “Köpa barnartiklar Sverige” — har ens sida bra ranking på detta sökord innebär det att fler hittar ens hemsida och man får fler kunder vilket direkt översätts till positiva resultat för din verksamhet. Därför är SEO viktigt för inte minst småföretagare som har hög konkurrens med andra småföretagare.

Vad kan man själv göra för att förbättra sin ranking på Google?

Det finns många saker man själv kan göra där den överlägset enklaste saken är att helt enkelt anställa en firma som arbetar med SEO i Sverige, dock brukar SEO tjänster kosta lite mycket. Har man en stram budget är det smart att lära sig själv hur man optimerar för Google och helt enkelt göra arbetet själv — detta brukar innebära mer arbete för dig som kanske inte är så intresserad av SEO, men arbetet är oerhört viktigt för vad är viktigare än att synas för nya kunder?

On-page – optimera hemsidan

Det viktigaste man ska tänka på när man arbetar med SEO i fokus är att optimera hemsidan. Optimeringen på självaste hemsidan är A och O. Utan en väloptimerad hemsida spelar inget annat arbete roll, för hemsidan som det arbetas med inte är bra och om Google inte tycker om sidan och dess optimering så kommer den inte ranka oavsett vad du gör. Så börja alltid, först och främst med att optimera din hemsida. Detta innebär optimering utav Meta-taggar, Header-taggar, innehåll och mer.

När du är nöjd med din s.k “on-page” optimering, alltså optimeringen utav självaste hemsidan, är det dags att blicka utåt — “off-page”, alltså utanför hemsidan. Du är nu klar med självaste hemsidan, nu ska du arbeta med allt utanför hemsidan.

Off-page – länkbygge & mer

Off-page arbetet omfattar länkbygge, sociala signaler och lite mer. För detaljerad information kan du läsa här. I grund och botten innebär off-page arbetet att du ska driva trafik till din hemsida. Ökad trafik innebär att sidan är populär och det gillar Google. Sidor som är populära rankar högre — därför behöver du emulera populära sidors beteende på nätet för att på så sätt “lura” Google och låta de tro att din sida är populär när den inte faktiskt är det. När du fått din ranking så kommer riktiga kunder flocka till din sida, och om din sida verkligen är bra så kommer du behålla din position. Är sidan någorlunda bra så lär du tappa ranking eventuellt. Att underhålla sidan hela tiden off-page är inte optimalt, utan man vill arbeta flitigt under en viss period, och sedan verkligen leverera en bra sida så att hemsidan behåller sin ranking “organiskt” så att du inte längre behöver underhålla sidan SEO-mässigt för att behålla din position.

Off-page är främst uppdelat i 2 delar där ena delen avser “länkbygget” och det andra avser de sociala signalerna.

  • Sociala signaler innebär att du skapar en hög presens på sociala medier för din sida, för att emulera populära och aktiva varumärken. Skapa ett Instagram konto. Underhåll den med innehåll konstant, 1-2 inlägg varje vecka. Skapa ett Facebook konto, underhåll det med några inlägg varje vecka. Samma med Twitter och kanske några till. På din hemsida kan du länka till dina sociala medier. Främja “delandet” så att du får högre aktivitet på sociala medier. Alla dessa “signaler” stärker din sidas varumärke och på så sätt Google position enormt.
  • Länkbygge är vad det låter som — jobbet bakom att “bygga länkar” till sidan. Fortfarande, året 2018, så är “länkar” den största faktorn för vilka sidor som rankas högst på Google och vilka som rankar lite lägre. Bygg länkar till din hemsida, dessa påverkar din ranking stort.Det bästa sättet man bygger länkar på i dagsläget är att kontakta olika bloggare som bloggar om samma ämne som din sida handlar om. Fråga dessa bloggare om de kan länka till din sida för något i gengäld. De flesta kommer vilja göra det. När du byggt ett par länkar på detta sätt kan det också vara smart att lägga till din sida i olika “länkkataloger”. Lite mer om länkkataloger kan du hitta med en Google-sökning.

Gör du båda dessa punkter kommer du se att din sida kommer stiga i ranking och fortsätta stiga ju mer du arbetar. Dock så vill du som sagt sikta på att få riktig, organisk trafik, och sedan låta den organiska trafiken och organiska sociala signalerna underhålla din ranking. Du vill inte jobba hela tiden för din position utan du vill att den ska vara organisk. Dock så börjar alla någonstans

Slutord

Med hjälp av tipsen ovan så kommer din sida att prestera bra i sökresultaten. Följer du tipsen ovan så kommer du se att din sida inte bara kommer få en förbättrad Google ranking utan även riktiga användare. Följ tipsen ovan och förbättra din sida redan idag. Vid frågor kontakta mig gärna här — jag återkopplar så snart som möjligt. Lycka till i SERP:en!