Alla använder mobilt bredband—numera kommer man inte runt detta. Det kan vara allt ifrån ett sug att surfa och läsa artiklar i bussen eller titta på film under tågfärden. Oavsett vad behovet må vara så är behovet av ett mobilt bredband nästan garanterat.

Sannolikheten att man hört den nya termen 5G är oerhört stor dock och en tankeställare kan då vara “Vad är 5G och hur kommer det att påverka mig?”

I och med att vi alla surfar på nätet idag och använder oss utav mobilt bredband så kommer vi alla påverkas av den nya mobila revolutionen—nämligen 5G. Och det nya protokollet kommer att påverka dig vare sig du vill det eller inte vilket är varför det kan vara bra att känna till just hur det kommer att påverka dig så att man bättre kan förbereda sig och se fram emot de nya innovationerna som självaste 5G kommer att medföra.

Vad är 5G?

5G står för den 5:e generationens Internet och kommer att medföra fler fördelar än det 4:e generationens trådlösa system och en vanlig fråga är vilka är dessa?

4G revolutionerade inte bara Internet utan det revolutionerade sättet vi alla surfade på Internet.

3G gav oss Internet direkt i telefonen. 4G gav oss supersnabb Internet direkt i telefonen. Att surfa och titta på videon i långa timmar var väldigt dyrt och svårt med 3G. 4G möjliggjorde detta och idag kan man nästan göra allt som man vanligtvis gör under sin vardag med bara 4G. Mobila abonnemang kommer idag med oändligt antal data, vilket innebär de mobila telefoner som besitter 4G teknologin kan i princip surfa som vilken dator i hemmet som helst—överallt—var man än befinner sig.

Så hur kan 5G ta detta till nästa steg?

Potentialen bakom 5G

För att verkligen veta hur 4G och 5G påverkar just dig så kan det vara bra att gå igenom den här guiden till mobilt bredband. Här beskrivs alla de fördelar som kommer med de olika generationerna av trådlösa system, och just 5G kommer med en massa som aldrig tidigare var möjliga, vilket vanligtvis är fallet med innovationer.

Med 5G kommer vi att kunna ansluta hela världen med varandra.

Ponera att din bil har Internet, din telefon har Internet, skyskrapan du befinner dig nära har Internet, i princip var byggnad runtom dig har Internet, och alla dessa ska kunna kommunicera med varandra över 5G nätet. Du kommer att ha Internet var du än befinner dig, kostnadsfritt, och denna Internet kommer att vara snabbare än det bredband du har i ditt egna hem. Överallt. Var du än befinner dig.

Potentialen här är att bilar och exempelvis bussar, tåg och annan kollektivtrafik kommer att kunna arbeta över Internet. Var finns det trafik? Din självkörande bil kommer att kunna välja en bättre rutt. Var behövs bussar just nu? Bussarna tar sig till de busshållsplatser som behöver buss mest, m.m.

Potentialen är stor.

Sedan är 5G mycket snabbare än 4G och även traditionell fiberbredband. Konceptet “lag” innebär hur lång tid det tar för ens enhet att få svar från den servern den kommunicerar med. Idag är denna lag väldigt låg om man befinner sig nära en server—befinner man sig långt ifrån en server dock kan den uppnå hela 300ms eller ibland hela 1 sekund. Detta kan märkas av när man tittar på film eller spelar spel. När man knappar in en handling på sin enhet kan det ta 1 sekund innan ens agerande registreras hos servern, och detta gör det omöjligt att spela spel i realtid eller att titta på videos som buffrar varje sekund.

Med 5G kommer denna lag att elimineras. 1 sekund-lag kommer att istället vara en bråkdels millisekund. Alltså inte märkbar. Det innebär att doktorer kommer, på ett pålitligt sätt, kunna genomföra operationer och dylikt helt trådlöst, där all handling görs i realtid över Internet. Internet kommer vara så pass snabb att allt verkligen märkes av i realtid och ingen lag kommer att märkas av överhuvudtaget.

5G medför stor potentialen och framtiden i samband med det är oerhört positivt. Och vi är redan i processen att införa det. Man kan förvänta sig se 5G i praktiken om bara något år.